Basia-dolnośląskie

Dla wszystkich którzy oferują swoje usługi jako Second Shooter lub szukają Second Shooter-ów
Awatar użytkownika
Piotrek Dziwak
Kontaktowanie:

Re: Basia-dolnośląskie

Postautor: Piotrek Dziwak » pt sty 27, 2012 8:02 pm

Znam przypadek "fotografa" który od roku ma na głównej stronie zdjęcia stockowe które były w szablonie jakiego używa.
Aż kusi zapytać czy mógłby tak wspaniałe zdjęcia mi zrobić ;)
brodowskilukasz
Kontaktowanie:

Postautor: brodowskilukasz » sob sty 28, 2012 7:36 am

Piotrek Dziwak pisze:Znam przypadek "fotografa" który od roku ma na głównej stronie zdjęcia stockowe które były w szablonie jakiego używa.
Aż kusi zapytać czy mógłby tak wspaniałe zdjęcia mi zrobić ;)

ja takie coś znalazłem u "kolegi" z dzielnicy na stronie głównej ma super zdjęcia (gdzieś kupił) ale po wejściu głębiej, porażka...

a kwestia płatnego ślubu (np. u Momenta) gdybym wiedział o tym z 1-1,5 roku wcześniej, to nie ukrywam, że bym się udał.. zainwestowanie xxxPLN a w zamian: prestiż zrobienia zdjęć w np. Warszawie, w "zdecydowanie" ładniejszych miejscówkach od przygotowań do zabawy, no i podpatrzenia jak to robi profesjonalista, tego nie zobaczymy na filmach "Masters Of Wedding Photography"
to było i jest moje zdanie :-P

chyba, że ktoś zechce mnie zaprosić na zlecenie :D
http://www.blog.brodowscy.com
jak nie komentuję, to znaczy, że mi się podoba (95%) lub nie mam nic do powiedzenia (5%) YAWN
Awatar użytkownika
Zbigniew Swiderski
Kontaktowanie:

Postautor: Zbigniew Swiderski » sob sty 28, 2012 8:20 am

Ja zaczynałem pracę fotografa ślubnego jako drugi fotograf u boku Bodziocha (byłem u niego na warsztatach). Zdjęcia do dzisiaj są na mojej stronie. Dzięki nim złapałem kilka ślubów.
Z drugiej strony patrząc na pomaganie za darmo w rozbudowaniu portfolio nowym wchodzącym na rynek to podcinanie gałęzi na której siedzi się.
Jestem w stanie zrozumieć osoby prowadzące warsztaty i zarabiających na tym kasę. Za jakiś czas i oni będą płakać, że wyprodukowali setki nowych fotografów pracujących w podobnym stylu za 1/4 kwoty którą oni brali.
Awatar użytkownika
bebe69
Kontaktowanie:

Postautor: bebe69 » sob sty 28, 2012 10:53 am

Wierzę , że warsztaty mogą wiele rozjaśnić, są jednak bardzo drogie i nie mogę sobie na nie pozwolić teraz :(
A i tak chyba najlepiej próbować samemu i najwięcej to da. Ćwiczyć , ćwiczyć i jeszcze raz ćwiczyć... Więcej to da niż warsztataty gdzie wszystko jest ustawione i i tak nie da się poczuć prawdziwego zamieszania i atmosfery ślubno-weselnej :)
Awatar użytkownika
Zbigniew Swiderski
Kontaktowanie:

Postautor: Zbigniew Swiderski » sob sty 28, 2012 10:59 am

Będziesz ćwiczyć, ćwiczyć i ćwiczyć tracąc czas i klientów gdy tym czasem uzyskała byś informacje które przyśpieszą twój rozwój.
Dostałaś dotację?
Awatar użytkownika
bebe69
Kontaktowanie:

Postautor: bebe69 » sob sty 28, 2012 11:42 am

Zbigniew Swiderski pisze:Będziesz ćwiczyć, ćwiczyć i ćwiczyć tracąc czas i klientów gdy tym czasem uzyskała byś informacje które przyśpieszą twój rozwój.
Dostałaś dotację?

Tak-dostałam. Ale z dotacji nie mogę finansować szkoleń, a nie dam rady teraz wywalić kilku tysięcy na warsztaty.
Jestem zdania, że tylko w praktyce się nauczę i tylko na własnej skórze.
Dlatego zależy mi na prawdziwym ślubie, nie ustawianym i możliwości uczestniczenia w nim.
Jak do tego miejsca gdzie jestem teraz dotarłam sama, to dalej też sobie poradzę, a pierwszy rok działalności zawsze jest na rozruch, więc nie spodziewam się kokosów :)
Awatar użytkownika
bebe69
Kontaktowanie:

Postautor: bebe69 » sob sty 28, 2012 11:47 am

Zbigniew Swiderski pisze:Z drugiej strony patrząc na pomaganie za darmo w rozbudowaniu portfolio nowym wchodzącym na rynek to podcinanie gałęzi na której siedzi się.
Jestem w stanie zrozumieć osoby prowadzące warsztaty i zarabiających na tym kasę. Za jakiś czas i oni będą płakać, że wyprodukowali setki nowych fotografów pracujących w podobnym stylu za 1/4 kwoty którą oni brali.

Może ktoś akurat potrzebuje drugiego do pomocy na ślub, to chyba korzyść obustronna wtedy? A jak drugi się w końcu wybije to co za różnica z kim zaczynał i kto wychodował konkurencje? Konkurencja i tak będzie zawsze.

Idąc na warsztaty czy z kimś na ślub nie spodziewam się że nauczy mnie on jak to się robi od początku do końca. Nie mam zamiaru nikogo kopiować, tylko wypracować sobie swój styl.
daniel
Kontaktowanie:

Postautor: daniel » sob sty 28, 2012 2:09 pm

KarinaS pisze:Jeśli chodzi o ceremonię to zapraszam do mnie :) Jednak pierwszy ślub mam 21.04 więc nie wiem czy nie za późno. Ale jakby ktoś chciał to piszcie :) ślub w Rybniku. ładna Pani Młoda będzie :)

aaa 500 zł za wstęp

:lol: żart ;)

Jeśli Basia nie skorzysta to ja bardzo chętnie
Awatar użytkownika
Zbigniew Swiderski
Kontaktowanie:

Postautor: Zbigniew Swiderski » sob sty 28, 2012 2:22 pm

Swój styl w fotografii to chyba latami się wypracowuje.
Pierwszy rok to nie jest rozruch , to jest walka o przeżycie.
Nie zarobisz i nie zdobędziesz klientów na kolejny rok to pozostanie sprzęt puscić na allegro.
Raz zabrałem na ślub znajomą jako drugiego.
Sprzęt piękny Canon 1DmkIII, obiektyw 85 i 50 f1,2.
Wszystkie zdjęcia nieostre lub poruszone.
Znajoma zrezygnowała z wymarzonego zajęcia. :D
Może jednak warto brać nowych fotografów na drugiego. ;)
Awatar użytkownika
KarinaS
Kontaktowanie:

Postautor: KarinaS » sob sty 28, 2012 5:13 pm

daniel pisze:
KarinaS pisze:Jeśli chodzi o ceremonię to zapraszam do mnie :) Jednak pierwszy ślub mam 21.04 więc nie wiem czy nie za późno. Ale jakby ktoś chciał to piszcie :) ślub w Rybniku. ładna Pani Młoda będzie :)

aaa 500 zł za wstęp

:lol: żart ;)

Jeśli Basia nie skorzysta to ja bardzo chętnie

kto pierwszy ten lepszy ;)

tanie meble kuchenne warszawa

Wróć do „Dział dla Second Shooter-ów”